Tarih: 06.07.2025 09:56

Öğrencisi Olmayan Bölüme Kadro Açıldı!

Facebook Twitter Linked-in

Öğrencisi Olmayan Bölüme Kadro! Akademide “Kişiye Özel” Şaibesi Derinleşiyor

Türkiye’de üniversitelerde yıllardır süren ‘kişiye özel kadro’ tartışmalarına yeni bir halka daha eklendi. Balıkesir Üniversitesi’nde, uzun zamandır öğrencisi bulunmayan Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne öğretim üyesi kadrosu açılması kamuoyunun tepkisini çekti.

Öğrencisiz Bölüme Kadro: Akademik İsraf mı, Kişisel Tasarruf mu?

23 Haziran 2025 tarihli Resmî Gazete ilanıyla birlikte, Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne Dr. Öğretim Üyesi kadrosu açıldığı duyuruldu. Oysa ki bölümde yıllardır lisans düzeyinde eğitim verilmiyor. Mevcut durumda bölüm bünyesinde 5 profesör, 2 doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 2 araştırma görevlisi bulunuyor.

Özellikle ilana konulan “özel şartlar” ise dikkat çekti. Bu şartların, hâlihazırda bölümde görev yapan bir araştırma görevlisine uygun olduğu iddiaları “kişiye özel kadro” eleştirilerini bir kez daha gündeme taşıdı.

Kimin İçin Açılıyor, Neden Açılıyor?

Üniversitelerde akademik kadroların şeffaflıkla belirlenmesi beklenirken, öğrenci olmayan bir bölüme yeni bir kadro açılması etik, akademik ve mali soruları da beraberinde getirdi. Her yıl milyonlarca liralık kamu kaynağı aktarılırken, öğrenci yetişmeyen bir bölümde öğretim üyesi sayısının artması kamu vicdanını zedeliyor.

Benzer Bir Tartışma Erzincan’da Yaşanmıştı

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde de benzer bir tablo gündeme gelmişti. Sadece 8 öğrencinin kayıt yaptırdığı bölüme 3 ayrı doçent kadrosu açılmış; bu kadrolardan en az ikisinin "kişiye özel" şartlar taşıdığı öne sürülmüştü.

Sorular Cevap Bekliyor

Bütün bu gelişmelerin ardından kamuoyu şu sorulara yanıt arıyor:

Öğrencisi olmayan bir bölüme neden yeni kadro açılıyor?

Bu kadrolar gerçekten akademik ihtiyaç için mi, yoksa mevcut bir isme özel mi hazırlanıyor?

Kamu kaynakları akademik israfa mı dönüşüyor?


Bu sorulara şeffaf ve tatmin edici yanıtlar verilmediği sürece, “kişiye özel kadro” tartışmaları Türkiye akademisinin en büyük sorunlarından biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —