9395,58%1,25
38,75% 0,36
43,66% 0,30
4154,25% 1,24
6712,52% -0,26
Afetlere Karşı Hazırlık
HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Küçükçekmece’de düzenlenen afet çalıştayında, olası depremler ve felaket senaryoları masaya yatırıldı. Başkan Kemal Çebi, “Depremle mücadele bilim, ahlak ve planlama gerektirir” dedi.
ÇOKLU SENARYO TEMELLİ AFET RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI” DÜZENLENDİ
Küçükçekmece Belediyesi, olası afetlere karşı daha dayanıklı bir kent oluşturmak amacıyla “Çoklu Senaryo Temelli Afet Risk Yönetimi Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Avrupa Birliği’nin Horizon Europe Programı kapsamında yürütülen PARATUS Projesi çatısı altında gerçekleşti.
İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ile Küçükçekmece Belediyesi’nin iş birliğinde düzenlenen çalıştay, Küçükçekmece Belediyesi Nikâh Sarayı’nda yapıldı. Programa; belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve arama kurtarma ekipleri katıldı.
DEPREM SADECE MÜHENDİSLERİN DEĞİL, VİCDANLI SİYASETÇİLERİN DE DEĞERLENDİRMESİ GEREKEN BİR KONUDUR
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, depremin sadece bilim insanlarının değil, toplumu yöneten siyasetçilerin de sorumluluk alanı olduğunu vurguladı. Başkan Çebi, “Deprem sadece mühendislerin, akademisyenlerin değil; ahlaklı, bilimle barışık, vicdan sahibi siyasetçilerin de meselesidir” diyerek konunun toplumsal boyutuna dikkat çekti.
TOPLANMA ALANLARININ SAYISINI 61’DEN 209’A YÜKSELTTİK
Kemal Çebi, Küçükçekmece’de afetlere karşı sürdürülen çalışmaları da detaylarıyla paylaştı. Belediye olarak 2012’den bu yana 8 bin 559 yapıda risk tespiti yaptıklarını ve bunlardan 7 bin 718’ini yıktıklarını belirtti. 2023 yılında kurulan Afet İşleri Müdürlüğü ile süreci daha kurumsal hale getirdiklerini ifade eden Çebi, “Toplanma alanlarının sayısını 61’den 209’a çıkardık. Ayrıca 200 binden fazla vatandaşımıza afet bilinci eğitimi verdik” dedi.
İSTANBUL DEPREMİNE KARŞI BİLİMLE HAZIRLIK ŞART
Deprem çalışmalarının ülke genelinde yeterli olmadığını belirten Başkan Çebi, “İstanbul depremi, uzaktan akrabayı bekler gibi bekleniyor. Bizler Japonya gibi, deprem olurken bile hayatın sürdüğü bir ülke olabiliriz. Bunun yolu sadece dua etmekten değil; aklı, bilimi ve planlamayı esas almaktan geçer” şeklinde konuştu.
PARATUS PROJESİYLE DETAYLI RİSK HARİTASI OLUŞTURULACAK
PARATUS Projesi Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Seda Kundak da çalıştayda bir konuşma yaptı. Projenin 4 yıl süreceğini belirten Kundak, afetlerin zincirleme etkilerine karşı sistematik ve çok paydaşlı bir risk değerlendirme yaklaşımı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. İstanbul’un da pilot uygulama alanlarından biri olduğunu vurgulayan Kundak, “İlçe düzeyinde yapılan bu çalıştaylar, elimizde çok daha detaylı bir risk haritası oluşturacak. Küçükçekmece Belediyesi’ne ev sahipliği ve destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.